Login
Search  

Building Programs

With AHCF operating from a 33-acre site in the highlands of Northwest Tasmania, It is anticipated the village complex will be completed toward the end of 2015. This model will comprise strong a variety of self-sustainable and educational components. The village will be unique, in that, it will be unprecedented in Australia – if not other parts of the world.

In the late 80’s Ronnie Burns headed up his own building company and architectural practice (Ronnie Burns Architects & Interior Designers) in Melbourne. Several of his designs and building projects, under the umbrella of Ronnie Burns Homes; won a number of building industry awards including a coveted HIA Award for ‘Best Home of the Year ’under $250,000.00

The current respite facility accommodates up to 23 children plus 3 carers at any one time.

The next stage of our building program includes buildings that support the current Respite Centre – they incl. a Dining Hall that seats 35 people with 1-floor accommodation. This building is a prototype of the French provincial design style of the proposed village. A Managers Residence, Guests Cabin, Freight Office and Gatehouse are also completed. A 55met x 12met Hothouse (seeds/provisions) and full size Tennis Court are underway (work in progress) due to be completed soon for the larger camps scheduled to visit. The Tradespersons Accommodation building (to accommodate 4 people) will soon be underway - with a Bunkhouse for eight volunteers or tradespeople to follow. Funding for a proposed Children’s Accommodation building, Village Hall (with sprung floor), 300-seat theatre, Recreational Building, Storage Buildings, Staff and Volunteer accommodation, large Workshop, Housekeeping structure, Garden Building, Medical Centre, Gate Keepers Cottage, Car Park and Administration Building is currently being sort. Disabled access is being included in the design of all new buildings – and has been installed in the buildings that have been recently restored. All the above are nominated on our current Site Plan.

Tasmanian architectural companies, Bullock Consulting and Pitt & Sherry, have come on board to provide professional and creative assistance with their architectural and engineering requirements through their talented design and civil personnel. Although practical and functional for all who will enter the space, the design brief has an over all French provincial theme and will draw on Nature for design elements geared toward healing and community spirit. Elements of fantasy and whimsy will inspire the children to use their imagination and intuition to navigate the structures and landscape. A large two storey cylindrical Library is on the drawing board with a proposed full-scale observatory on top. In this way young people can physically use this old system to ‘star gaze’ instead of relying on the electronics of Google to view our expansive Solar System.

The external fabric of the outer walls of many buildings will disclose symbols formed from timber, stone, earth, water and various metals; using imagery such as eagle wings (flight & freedom), aboriginal motives (cultural heritage), timber supports & beams (strength), animal archetypes; including the wallaby (fauna), dragon fly (insect kingdom) and wilderness plant life (flora).

Many toilets throughout the facility will be self-composting, and minimal road access to measurably decrease unwanted traffic, noise, pollution levels and hazard considerations.

The French Provincial farm house and Celtic design of the buildings will be comprised of some local quarried materials, such as soil for the Rammed Earth technique (walls) and locally milled timber flooring, beams and rafters for construction, with a high emphasis on cylindrical, octagonal and curved line. Small French provincial farmhouses and cylindrical towers (one clock tower above the bakery) will adorn the rooflines surrounding the village square. The soft earthen buildings and low walls that will line the streets will be designed to blend with the surrounding landscape and environment.

A flat profile French roof design and Italian farmhouse tiles will adorn the roofline of most buildings, and will be used to continue the accomplishment of the overall theme, but also to collect/store clean rainwater for garden use and to obtain a visual oxidized or rustic effect in the years to come.

The French provincial style will be carried through to the garden walls, parapets and bridges that will also be constructed in Rammed Earth, straw bale and stone. The village cluster will primarily be built in one main area for easy access between buildings, to minimise the impact on our natural landscape, and to enrich the vision of a village community without cars - perhaps some horse drawn carriages. All usable natural resources will be harnessed and energy and waste processing plants will be designed to adopt supportive procedures to minimise environmental degradation and maximise environmental protection.

“ The best career, is to be an inspiration to others ”

Self sustainability…

Our current focus is the planning of our organic, Permaculture and Bio-Dynamic garden systems to develop a strong and healthy infrastructure for our vegetable and fruit produce.

Designed in keeping with a variety of natural cycles, our veggie crops, orchards, tree planting and hothouse complex will all be part of an extensive and diverse planting program.

The plan will comprise suntraps to enhance plant growth and quality - with 'living' fences to most boundaries and sheltered groves as part of the seasonal planting scheme.

AHCF’s self-sustainable interests will tie together the bakery, medical centre, in-door and out-door vegetable gardens, seed storage, bottling of water, tofu factory, native pepper berry harvesting & packaging.

" If you can teach a child to grow something (to create)
they never destroy "

- Peter Cundall


 

Privacy StatementTerms Of Use
Copyright © 2013 - Appin Hall Children's Foundation